• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Własne projekty DIY z wykorzystaniem elektroniki.

Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem konwersji materii, jaki zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) spożyć cukry z soku z winogron, aby uwolnić dwutlenek węgla oraz alkohol etylowy, jaki zostaje w końcowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od rodzaju winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest pomiędzy 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry między 16 a 18 procent. Najczęstszym sposobem w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury wrzenia – dowiedz się znacznie więcej na stronie internetowej wina. Wina posiadają co więcej nieduże ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one bezpośrednim skutkiem fermentacji, ale hydrolizy pektyn (odkrywających się w skórce winogrona) za wsparciem przedsięwzięcia enzymów. Ponieważ pektyna znajduje się znacznie bardziej w skórce aniżeli w soku, białe wina obejmują dużo mniej alkoholu metylowego aniżeli wina czerwone. W niektórych wypadkach się podgrzewa sok, by usunąć tą kompozycja metylową, choć w takiej ilości nie jest ona złośliwa dla organizmu.

1. Odwiedź stronę

2. Kliknij

3. Przeglądaj

4. Przeczytaj więcej

5. Kliknij Własne projekty DIY z wykorzystaniem elektroniki.

Categories: Motoryzacja

Comments are closed.